pieczemy biszkopt w piekarniku elektrycznym

Katalog wyszukanych fraz

Pałac Prezydencki.

Temat: piekarnik gazowy a elektryczny
Przez całe lata piekłam w piekarniku gazowym, bo taki tylko miałam i piekłam wszystkie ciasta: biszkopty, drożdżowe, proszkowe, ptysiowe, francuskie, serniki, pierniki itd. oraz różne mięsa i zapiekanki. I to był dość prymitywny piekarnik, bez termostatu, z niedokładnym termometrem, trzeba było go wyczuć i z tyłu trochę przypiekał, więc w połowie pieczenia trzeba było przekręcać blachę. Teraz mam elektryczny i ... też sobie dobrze radzę. Elektryczne mają te "bajery", które czasem pewne rzeczy ułatwiają np. osobne grzanie góry i dołu, termoobieg (dobry do mokrych ciast, bo biszkoptowe np. wysusza), dokładny termometr, timer. A...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25128409,25128409,piekarnik_gazowy_a_elektryczny.html



Temat: pieczenie w piekarniku elektrycznym
rownież mam piekarnik elektryczny i nie potrafię piec ciast. mogę zrobić pyszne ciasta ale absolutnie nie potrafię wyczuć czasu i temperatury pieczenia. Słyszałam również(ale nie wiem jak to dokładnie było) że ciasto drożdzowe wkłada sie do zimnego piekarnika, ciasto biszkoptowe do gorącego itd. dołaczam się do prośby może ktoś udzieli nam rad jak zrobić żeby ciasto było nie tylko dobre ale i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28203723,28203723,pieczenie_w_piekarniku_elektrycznym.html


Temat: biszkopt który nie opada
Zawsze biszkopt robie mikserem i nigdy mi nie opada. 5 duzych jaj niepelna szklanka cukru 3/4 szkl. maki zwyklej 1/3 szkl. maki kartoflanej 1.5 lyzeczki proszku do piecznie 1.5 lyzeczki octu Mikserem ubic bialka,powoli dodawac cukier.nastepnie po 1 zoltku,dodac ocet.Do ubitej masy dodawac powoli wymieszane z proszkiem do pieczenia obie maki, wazne aby mnie przerywac miksowania.Przelozyc do formy/porcja na duza tortownice/ i wstawic do nagrzanego do 200 stropni piekarnika.Ja pieke w gazowym, w elektrycznym trzeba troche zmniejszyc temperature.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,29167600,29167600,biszkopt_ktory_nie_opada.html


Temat: biszkopt bez maki pszennej
spróbuj ten: BISZKOPT Limby - 5 jajek - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie formy. Wyłożyć na jej dnie papier i ... a następnie dodać proszek do pieczenia - wymieszać dokładnie. Na końcu dodać mąkę przesianą przez sitko. Wlać do tortownicy. Piec w temp. ok.160- 170 st. C. ok. 35 min. [piekarnik elektryczny, gazowy trochę dłużej - najlepiej kontrolować kolor ciasta ma być jasny, lekko złocisty]. Nie należy otwierać drzwi piekarnika, bo ciasto opadnie. Gdy biszkopt wyrośnie, będzie miał złocisty kolor i trochę będzie odstawać od boków tortownicy - wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na minimum 20 min., żeby przestygło. Po całkowitym wystudzeniu, nożem obkroić ciasto, tj. odłączyć je od boków tortownicy i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,29187546,29187546,biszkopt_bez_maki_pszennej.html


Temat: pilnie poszukuje
Generalnie proporcje tego biszkopta są dobre, ale ja do rolady daję mniej cukru.Ciasto biszkoptowe robię zawsz tak:piana zbiałek /samych bez soli/ bardzo sztywna /robię mikserem/, potem cukier /w dwóch porcjach/, jeszcze trochę ubić,potem osolone żółtka /lekko zmiksować/,potem łyżką wmieszać mąkę /przesianą/.Masę wylewam na dużą blachę /tę, którą wsuwa się do piekarnika/ przykrytą papierem do pieczenia /najlepszy brązowy niebielony/.Można dla pewności papier posmarować masłem i posypać mąką.Piekę w nagrzanym piekarniku /200C/ ok.8-10 min./ciasto nie może się zrumienić.Piekarnik jest starego typu elektryczny bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto natychmiast zwijam razem z papierem. Po wystygnięciu nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4324447,4324447,pilnie_poszukuje.html


Temat: termoobieg-przyczyna problemów?
Miałam ten sam problem po zmianie kuchenki Wszystkie wspaniałe ciasta przestały wychodzić - nie wyrastały :( Za to biszkopt, który nie udawał mi się zanadto w gazowym piekarniku, teraz jest moim sztandarowym wypiekiem :) Nadal uczę się piec w elektrycznym piekarniku i już wiem, że podczas używania termoobiegu temperatura pieczenia powinna być 20 stopni niższa - zaglądnij kiedyś robiąc np. jakąś zapiekankę ... termoobiegu zmniejsz temperaturę, bo ciasto spieka się na zewnątrz i nie pozwala środkowi rosnąć. Poza tym, niektóre ciasta, np. drożdżowe, wymagają włożenia do piekarnika blachy z wodą, bo [jak mi na innym forum wyjaśnił pan, zajmujący się zawodowo pieczeniem], "środowisko" w piekarniku elektrycznym jest bardziej suche i dlatego np. zaczęły wychodzi mi biszkopty, które nie bardzo rosły w wilgotniejszej "atmosferze" piekarnika gazowego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40051873,40051873,termoobieg_przyczyna_problemow_.html


Temat: Tort? prosze o ratunek!
Ponieważ mi biszkopty zawsze siadają, a dziś muszę takowy upiec na tort dla córki, pozwolę sobie zadać pytanie mistrzowi :) Mam elektryczny piekarnik z termoobiegiem i grzałkami: górną i dolną. Nagrzać piekarnik można dowolnie, ale czy polecasz jakąś konkretną kombinację do samego pieczenia. Obawiam się trochę, że moje niepowodzenia wynikają z błędów w manewrowaniu grzaniem. W zasadzie byłam zdecydowana sfałszować biszkopt proszkiem do pieczenia, ale może mi coś poradzisz. Z góry dziękuję.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40539449,40539449,Tort_prosze_o_ratunek_.html


Temat: czemu biszkopt mi nie wyszedl?
Odpowiadasz na : brzydulca napisała: > byl w piecu elektrycznym - przepis mowil 180c a dalam w razie czego na 150 > wierzchnia polowa jest swietna, a dolna taki galaretowaty zakalec :-( ************************ Po prostu ugotowalas biszkopt a nie upieklas. Do pieczenia ciast piaskowych, biszkoptowych, kruchych, polkruchych drozdzowych stosuje sie temperature 180°C. Wyjatki sa np. kokosanki z czystego kokosu i bialka piecze sie w tem 150° - 160°(wysusza sie), ciasta francuskie, polfrancuskie, ptysiowe stosuje sie wyzsze temperatury jak 180°C. Biszkopt, skoro zrobilas go wedlug przepisu powinien sie udac. Moja rada: - nagrzac piekarnik do 180°C termoobiegiem - wlozyc ciasto, wylaczyc termoobieg dac na nagrzewanie dolne na 10min po 10min zalaczyc termoobieg. - w czasie pieczenia w starszych piekarnikach w ktorych nie ma odprowadzania pary powinno sie wlozyc w pewnym momencie miedzy drzwiczki widelec tak aby byla mozliwosc uchodzenia pary przez malutka szczeline w drzwiczkach. Dlaczego? Otoz, widzi sie ze ciasto pieknie wyrasta w piekarniku a jak sie go wyjmnie z piekarnika zaraz opada i zmniejsza sie obietosc ciasta jest to powodem duzej wilgotnosci powietrza (pary) w czasie pieczenia. Pare nalezy odprowadzic z piekarnika, wtedy pozostanie ciasto...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,41906986,41906986,czemu_biszkopt_mi_nie_wyszedl_.html


Temat: Piekarnik - jak obsługiwać?
Mam podobny problem jak ty. Od dwóch miesięcy uczę się piec w piekarniku elektrycznym (też Amica) i jak na razie z nie najlepszym skutkiem. Eksperymentuję z termoobiegiem, z górną i dolną grzałką i jakoś ciasta nie wychodzą tak jak kiedyś w piekarniku gazowym. Wydają mi się jakieś takie suche. Termoobieg też mi się nie sprawdził, bo ciasto rumieniło się z góry tylko na środku. Już mi ręce opadają i odchodzi ochota do pieczenia. Jakich funkcji używacie do pieczenia do np. ciast ucieranych, biszkoptu, sernika? I podajcie też w jakiej temp. pieczecie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10312754,10312754,Piekarnik_jak_obslugiwac_.html


Temat: Ten upiorny biszkopt!!
bo trzeba i tak wkłuć patyk w ciasto i patrzeć czy suchy - ale nie wcześniej, niż zacznie odstawać od brzegów. Podwyższenie temperatury nie przyspieszy pieczenia, najwyżej zmarnuje całą robotę, bo sie przypali. Taki biszkopt jest doskonały do tortów, suchy i wdzięczny po nasączeniu go alkoholem!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8329181,8329181,Ten_upiorny_biszkopt_.html


Temat: biszkopt - przepis plnie poszukiwany !
Oto sprawdzony przepis mojej Mamy (sama tez wyprobowalam i wychodzi super): 4 jaja cale 1 szklanka cukru 1 szklanka + 2 plaskie lyzki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 4 lyzki oleju lub oliwy 1 cukier waniliowy lub zapach Jaja z cukrem, cukrem waniliowym i oliwa ubic trzepaczka (ja ubijam mikserem), dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i dalej ubijac. Mala tortownice posmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta, a nastepnie wlac ciasto. Piec ok. 30 - 40 min. Ja pieke w piekarniku elektrycznym w ok. 170 stopniach i sprawdzam patyczkiem po 40 ... goracym) przekladam biszkopt, na to jakis dzem, najlepiej kwaskowy np. z czarnej porzeczki, ale moze byc inny, jak kto lubi, a na wierzch ukladam owoce i zalewam galaretka. Moj narzeczony zajada...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9309644,9309644,biszkopt_przepis_plnie_poszukiwany_.html


Temat: Biszkopt - co źle robię?
Biszkopt - co źle robię? Robię biszkopt, ale ciągle wychodzi mi płaski placek jak podeszwa! Według przepisu - 5 jaj, szkl mąki, szkl pudru, łyżeczka proszku do pieczenia. Ubijam białaka, dodaje żółtka, wsypuję przesianą make i zakręcam. Do piekarnika, 180 stopni, na ok poł godziny. No i klops! Nic nie rośnie!!! Albo ta moja forma za duza ( raczej średnia,ok. 25 cm średnicy) albo już nie wiem co!! Piekarnik elektryczny, grzałki górna, dolna, leży na środkowej półce. Nie otwieram drzwiczek podczas pieczenia, nie pukam, stukam. Lewe ręce mam, czy co??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,48125160,48125160,Biszkopt_co_zle_robie_.html


Temat: Sponge cake
Zonie sie nie przypala; moze masz cos z piekarnikiem (my mamy elektryczny z "fan"), mozesz brzegi i spod wylozyc folia aluminiowa czy pergaminem do pieczenia Wracajac do ciasta - w Anglii ... samo to ciasto lekko czlowieka "zatyka", jak to biszkopt. Na wierzchu cukier puder z jakims dodatkiem zapachowym (wanilia,skorka starta z cytryny, wiorki kokosowe etc)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,17052734,17052734,Sponge_cake.html


Temat: pytanie o blaszki
pytanie o blaszki Jakich foremek do pieczenia uzywacie w piekarniku elektrycznym. Pizze pieklam na blaszce która była w zestawie. Spoko.Biszkopt i placek ucierany w tortownicy (jasnej).Klapa.I teraz nie wiem czy tą...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18613828,18613828,pytanie_o_blaszki.html


Temat: CZY KTOŚ MA TAKI PIECYK Z RYNKU Z BLACHY?
Co do pożerania prądu się nie wypowiem, bo nie mam zypełnie pojęcia. Jeśli chodzi o sam piecyk, to postępujesz z nim jak z każdym innym piekarnikiem. Piec możesz w nim wszystko, dosłownie wszystko. Ja właśnie piekę w nim wszystko. Ciasta, mięsa, drób, grzanki i co mi tam jeszcze dusza zapragnie. Co do zaglądania to np. stanowczo odradzam podczas pieczenia biszkoptu. Opadnie tak jakby to zrobił w normalnym piekarniku. Z mojego doświadczenia mogę dodać, że piekarnik należy wyłączyć z sieci kiedy już zajrzysz przez szybkę i ciasto będzie złotawe. Ale tylko wyłączyć, ciasto zostawic jesze chwilę, żeby w piekarniku przestygło. Jednym słowem to nic innego jak każdy inny elektryczny piekarnik. Na pocieszenie zakupu mogę dodać, że w domu posiadam nową kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną i elektrycznym piekarnikiem dobrej firmy, ale w tym prościutkim urządzonku na wsi wypieki wychodzą mi o wiele lepiej. Może dlatego, że tam pilnuję i zaglądam co jakiś czas przez szybkę ponieważ urządzonko owe nie ma termometra i nie można nastawić temperatury. Wszystko piecze się w jednakowej, a efekt zależy od długości pieczenia. Gdyby były jeszcze jakieś pytania, służę uprzejmie :) PS. Chwała moim wiejskim sąsiadkom, że poradziły mi zakup tego piekarnika.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19439263,19439263,CZY_KTOS_MA_TAKI_PIECYK_Z_RYNKU_Z_BLACHY_.html


Temat: Żeby ciasto równo wyrosło-proszę o radę
Nie mam doświadczenia z piernikiem ale gdy piekę biszkopt to nigdy nie smaruję boków tortownicy i zawsze wyrasta równy bez górki. Murzynka prawie zawsze przekładam masą (mój małżonek musi mieć ciasto z masą)i aby wyrósł równy to zawsze przez przynajmniej 2/3 czsu pieczenia piekę od spodu a dopiero potem przełanczam na środek (piekarnik elektryczny) - zawsze wyrasta równy i nie mam problemów...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,21144413,21144413,Zeby_ciasto_rowno_wyroslo_prosze_o_rade.html


Temat: Szukam przepisu na tort
temp. do 150-160 st i pieczesz kolejne 20 min. To przepis na biszkopt, udaje się zawsze!!!! Dużo zleży od piekarnika, ja mam elektryczny, choć ite nie pieką jednakowo, stą wysokości temp. i czas pieczenia mogą się trochę różnić. Najlepiej, upiecz sobie biszkopt wcześniej. Jedno jest pewne, wychodzi, miękki, nigdy nie opada, pycha. Po upieczeniu, otwierasz piekarnik i zostawiasz go tam na chwilę ... smakuje oczywiście biszkopt należy pokroić na trzy krążki, nasączyć, czym się chce (mieszam mocną herbatę ze spirytusem). powodzenia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,30042702,30042702,Szukam_przepisu_na_tort.html


Temat: Cholerny sernik...
ja na każde święta robię sernik i wszystkim zawsze smakuje za to biszkopta za cholere nie potrafię zrobić. Sernik robię najzwyklejszy bez jakichś ekstra dodatków. Na duża blaszkę: 1,5-2 kg sera zmielonego 8 jaj 1,5 kostki margaryny 2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru proszek do pieczenia, cukier waniliowy po ok 2 łyżeczki może być trochę więcej, ja sypię ... wymieszać delikatnie łyżką drewnianą, dodać rodzynki a na koniec ubite białka. Na spód daję kruche ciasto i na to wylewam mase serową. piokę dokładnie 1 godz w elektrycznym piekarniku w 200...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,88911313,88911313,Cholerny_sernik_.html


Temat: BISZKOPT - KLAPA!
MI również biszkopt zawsze "klapał", ale wg mnie to niekoniecznie problem pieczenia. CIasto może być za lekkie. Zwłaszcza że w piecu elektrycznym piecze się lepiej niż w starych, gazowych piekarnikach, które mają przeciągi.. Taki właśnie piekarnik mam i o dziwo - biszkopt ZAWSZE mi wychodzi. DOstałam przepis od mistrzyni wypieków, próbowałam w różnych piecach, i naprawdę nigdy mi nie klapnął. Podaję przepis. POtrzebujesz: 1,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 kostka masła (200 g) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy (niekoniecznie) 2 łyżki wódki (!) Masło trzeba utrzeć z cukrem, potem dodać alkohol i jajka, znów trochę ucierać (ja to robię mikserem, więc jest ekspresowo), na końcu dodać mąkę i proszek. Wyłożyć do formy, włożyć do piekarnika, piec w temp. 180 stopni przez jakąś godzinkę. Ja potem to ciasto wyrzucam na deskę, w trakcie przykręcam gaz, przez co mi często gaśnie, więc otwieram piekarnik, ale biszkopt jest zawsze piękny. Nie wyrasta zbyt mocno, za to jest delikatny, mięciutki i pyszny. Szczerze mówiąc...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,5278723,5278723,BISZKOPT_KLAPA_.html


Temat: BISZKOPT - KLAPA!
Przepis uniwersalny, bo można zrobić biszkopt dowolnej wielkości: 1 jajo, 1 łyżka cukru, 1 łyżka krupczatki, 1 łyżka kartoflanki, 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Białko ubić ze szczyptą soli na ... W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem po wstawieniu do zimnego piekarnika na 2 poziomi ustawieniu temp. na 175 st. C pieczemy 50 minut. Nigdy nie piekłam ciast w brytfankach, zawsze w foremkach blaszanych, i podejrzewam, że dla brytfanki czas pieczenia będzie inny ze względu na grubość ścianek. Pozdrowionka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,5278723,5278723,BISZKOPT_KLAPA_.html


Temat: pieczenie ciast raz jeszcze
Ciasta piecze się różnie zaleznie od przepisu na ciasto a nie od tego co napisane jest w instrukcji obsługi piekarnika.Musisz włączać grzanie od góry i od dołu,raczej bez termoobiegu który bardzo ... osobno służy do podpiekania spodu ciasta-są przepisy które tego wymagają.Nie można porównywać pieczenia w piekarniku gazowym z pieczeniem w piekarniku elektrycznym z właczoną tylko dolną grzałką.W gazowym następuje wymuszony przez wysoką temperaturę przepływ powietrza wokół wstawionej blaszki z ciastem,co powoduje przypieczenie ciasta również z wierzchu.W elektrycznym grzałka dolna nie nagrzewa się do tak dużej temperatury jak palniki gazowe,w związku z czym wierzch ciasta może się nie dopiec. Temperatury pieczenia dla ciast wynoszą mniej więcej: 1.ciasto drożdżowe: -wyroby małe i średnie:160-180 stopni i czas pieczenia 20-45 minut -wyroby większe:160-180 stopni i czas pieczenia 50-60 minut 2.ciasta biszkoptowe: -biszkopt 160-180 stopni i temperaturę zwiększamy stopniowo w trakcie pieczenia,czas pieczenia 30-45 minut -rolady biszkoptowe 200-220 stopni,czas 15-20 minut 3.ciasta piernikowe: -150-160 stopni,czas 40-60 minut 4.bezy -90-100 stopni,czas 12-=180 minut-drzwi piekarnika niedomknięte 5.ciasta kruche i półkruche: -200-220 stopni,czas 20-30 minut(dla wyrobów większych czas do 45-50 minut) 6.ciasta ptysiowe: -200-240 stopni,czas 20-30 minut 7.ciasta francuskie i półfrancuskie: -250-300 stopni,czas 15-30 minut 8.serniki: -160-180 stopni,czas 60-90 minut Powyższe temperatury i czas to dane tylko informacyjne i poglądowe.Zawsze należy sprawdzać ciasto w trakcie pieczenia ponieważ piekarniki pieką różnie i często temperatura na skali...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26347584,26347584,pieczenie_ciast_raz_jeszcze.html